LOGOTIP VIRAT

Presentació

El conjunt patrimonial del Turó de la Seu Vella necessita un fort impuls quant als estudis de tot tipus que ajudin a valoritzar-lo encara més, i a difondre el seu coneixement arreu. No es tracta, només, de reforçar la recerca de caire històric o artístic vinculada a la Seu Vella, al Castell del Rei o a les muralles i baluards que rodegen aquestes construccions emblemàtiques. Certament, hi ha molta investigació feta en aquest sentit, com la protagonitzada pel Servei d’Arqueologia de l’Ajuntament de Lleida. Hi ha algunes tesis doctorals i treballs de recerca realitzats des de la Universitat. Disposem de treballs clàssics promoguts per l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i que es poden consultar, la major part d’ells, en la desapareguda revista “Ilerda”. Hi ha una feina constant, des de fa anys, de defensa d’aquest patrimoni, promoció de la recerca, i de la seva difusió, tasca en la que han destacat històricament el  Museu de Lleida: diocesà i comarcal, l’Associació Amics de la Seu Vella, l’Ateneu Popular de Ponent, i el Consorci del turó de la Seu Vella, d’ençà de la seva creació, el 2009, com a hereu de l’antic Patronat de la Seu Vella. Tenim, en fi, a l’abast, una bibliografia, especialment de tema històric en la que sobresurt la feina ingent del Sr. Josep Lladonosa. Tanmateix, hi ha àmbits que cal renovar i actualitzar, fins i tot, en alguns casos, iniciar. 

Perquè es tracta, també, d’ampliar les investigacions als camps de la geologia, la botànica, la paleontologia, l’urbanisme, etc., així com d’analitzar les possibilitats econòmiques, socials, educatives i culturals en general de futur que, pensem, reclama un espai amb una potència destacadíssima que necessita una major explotació i difusió.

Sens dubte és l’”Acròpoli” de les Terres de Ponent, la nostra Acròpoli, avui en procés avançat de ser considerada “Patrimoni de la Humanitat”. No cal dir, per tant que es necessita la major conjunció d’esforços per tal que aquest somni sigui una realitat en un termini no massa llunyà. Esforços que han de venir de l’increment dels estudis i del suport econòmic d’empreses i institucions que sentin com a propi aquest compromís amb la cultura i el progrés de les nostres Terres.

Alguns membres de la Universitat de Lleida han participat i participen en accions vinculades a l’estudi i difusió de la realitat complexa del Turó de la Seu Vella, des dels seus diferents camps de recerca. Alguns han col·laborat en la mateixa elaboració dels materials incorporats al projecte per a la consecució de la fita assenyalada de Patrimoni de la Humanitat, però no ho ha fet la institució universitària com a tal, la Universitat de Lleida, insistim, com a institució.

Objectius

La creació, doncs, d’una càtedra d’empresa/institucions per part de la Universitat de Lleida, mitjançant el Vicerectorat de Cultura i Extensió Universitària, amb l’aixopluc, l’al·liança i l’impuls del Consorci del Turó de la Seu Vella vol cobrir les necessitats indicades més amunt: recerca en diferents àmbits, anàlisi de possibilitats econòmiques, educatives i culturals en general, execució de projectes, i accions de difusió i foment del coneixement entre la ciutadania.

Han passat gairebé 18 anys d’ençà de l’exposició commemorativa del 2003, així com dels actes vinculats celebrats durant aquell any amb motiu dels 800 anys de la primera pedra de la Seu. I n’hauran passat uns quants més, trenta, el proper mes de març, de l’organització, el 1991, del recordat Congrés de la Seu Vella, les actes del qual, editades el desembre d’aquell mateix any pels professors Frederic Vilà i Immaculada Lorés, constitueixen una joia d’obligada referència. No cal dir que, sobre aquestes bases, sòlides, però necessitades, avui, de revisió i actualització, la Càtedra Turó de la Seu Vella pretén desenvolupar diferents accions. 

Per una banda, de vinculades a la recerca, com ara la realització de dos congressos interdisciplinaris previstos, el primer —si pot ser—, per a la tardor del 2022, i el segon, per a finals del 2025; seminaris anuals de formació en els diferents àmbits temàtics; seminaris anuals de preparació i discussió sobre els temes que s’han de tractar en els congressos i sobre l’anàlisi i la difusió de les conclusions a què s’arribin; impuls a projectes de recerca previs o derivats d’aquestes conclusions i difusió dels treballs. Per altra banda, de vinculades a la difusió del conjunt patrimonial, com la col·laboració, des de la perspectiva científica, en aquelles activitats de promoció del Turó i dels seus actius que reclamin aquesta base d’anàlisi, realitzades des del Consorci del Turó de la Seu Vella o d’institucions com, per exemple, la mateixa associació Amics de la Seu Vella, entitat, aquesta darrera, amb la qual la Universitat ja va signar un acord de col·laboració que venia a consolidar, en els darrers anys, la celebració de seminaris de formació sobre diferents aspectes de la Seu i el seu entorn. Sens dubte una primera pedra del que avui ja es pot fer realitat.

Iniciem doncs aquest projecte on, entre altres objectius, volem reforçar els arguments per poder convèncer la Humanitat —perquè nosaltres ja n’estem, de convençuts— que una de les seves joies patrimonials és a Lleida i que es diu “Turó de la Seu Vella”. Perquè, entre altres coses, i com ja és prou conegut, va ser des d’aquest turó que el rei Pere el Cerimoniós, conscient del lloc on es trobava, valorava al segle XIV l’Acròpoli, la d’Atenes, com una e les joies patrimonials de la Humanitat. I era el primer cop que es feia.

Qui som

La Càtedra disposa d’una direcció, a càrrec de la Dra. Eva Martín Fuentes, professora de la Facultat de Dret, Economia i Turisme de la UdL, responsable de la programació de les activitats; d’un consell científic, presidit pel Vicerector de Cultura i Extensió Universitària, el Dr. Joan Busqueta, i integrat per professorat de la UdL; d’un consell assessor format per persones de l’àmbit social destacades per la seva dedicació i vinculació als estudis i promoció del Turó de la Seu Vella; i d’un consell de patrocinadors, constituït per representants de les institucions i empreses amb les quals s’haurà signat el conveni de col·laboració econòmica.

La direcció establirà reunions periòdiques amb el consell científic i el consell assessor per a l’organització i desenvolupament de les diferents activitats i accions, així com amb el consell de patrocinadors a qui exposarà la programació i a qui retrà comptes de la gestió econòmica.

 

Membres

Direcció: Dra. Eva Martín Fuentes, professora de la Facultat de Dret, Economia i Turisme de la UdL

President del Consell Científic: Dr. Joan J. Busqueta, vicerector de Cultura i Extensió Universitària (Director)

Secretaria tècnica: Sra. Núria Preixens, professora de la Facultat de Lletres de la UdL

Consell Assessor

Sr. Joan Baigol, director del Consorci del Turó de la Seu Vella

Sr. Joan Ramon Gonzalez, president de l’Associació Amics de la Seu Vella

Director/a de l’Institut d’Estudis Ilerdencs

Sr. Josep Giralt, director del Museu de Lleida

Sra. Carmina Pardo, presidenta de l’Ateneu Popular de Ponent

Sr. Josep Tort, president de l’Associació d’amics de la UNESCO Lleida

Sr. Albert Turull, director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat 

Sra. Pilar Bosch, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Lleida

Sr. Quintí Casals, president del Centre d’Estudis Comarcals del Segrià

Un/a representant del Bisbat de Lleida

Consell Científic

Presidit pel vicerector de Cultura i extensió universitària de la UdL, Dr. Joan Busqueta,

Està integrat per la directora de la cátedra, Dra. Eva Martín, de i per professorat de diferents disciplines de la UdL

Consell de Patrocinadors i Col·laboradors