A més de les ponències, el programa inclou una visita amb ulleres 3D

Lleida, 21 d’octubre de 2022. La Porta dels Apòstols, una de les més emblemàtiques del Gòtic català, serà la protagonista del primer acte de la Càtedra Turó de la Seu Vella de la Universitat de Lleida, creada l’any passat. Serà un Simposi dedicat a l’accés principal de la Catedral amb motiu de la seua recent restauració, que tindrà lloc els propers dies 16 i 17 de novembre a La Canonja.

“Hem volgut estrenar la Càtedra amb un esdeveniment al voltant aquest element arquitectònic perquè ha estat objecte de la restauració més important feta a la Seu Vella recentment, i així poder contribuir a la difusió del conjunt patrimonial des la mirada científica que aporta la Universitat”, explica la directora de la càtedra, la professora de la UdL, Eva Martin Fuentes, que afegeix que l’esdeveniment servirà de preparació al futur congrés sobre el Turó de la Seu Vella que prevuen realitzar en dos anys.

El Simposi Porta dels Apòstols de la Seu Vella, gratuït i obert a tothom que vulgui assistir prèvia inscripció, tindrà una durada d’un dia i mig. El primer dia estarà dedicat primordialment a vessants iconogràfiques, arquitectòniques, escultòriques de la Porta dels Apòstols i altres portalades gòtiques, mentre que el segon se centrarà més en el procés de restauració.

Les ponències aniran a càrrec d’experts de les universitats de Lleida, Barcelona, Salamanca, del Museu de Lleida, de l’Associació Amics de la Seu Vella, de la Secció de restauració de la Direcció general del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, del Centre de de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, de l’Institut del Patrimoni Cultural d’Espanya, i de l’Associació Amics de la UNESCO de Lleida. Precisament, el 16 de novembre, se celebra el 50è aniversari de la Convenció de Patrimoni Mundial de la UNESCO, organització a la qual s’ha sol·licitat que el Turó de la Seu Vella sigui declarat patrimoni de la humanitat.

A més d’una visita tècnica a tot el conjunt monumental, el simposi inclou una visita guiada a la Porta dels Apòstols amb ulleres 3D, gràcies al suport de l’empresa Invelon que aproparà aquest element arquitectònic a l’alçada de cada participant, a partir de fotografies de la Porta preses amb drons i editades posteriorment a 360º on es podran apreciar tots els detalls.

FONT: UdL